SUPERKOKKI - Herkkupaketti portaali

Päivän vitsi

10 Luetuinta reseptiä
KatsottuNimi
3087Hanhipaisti Hauhalan tapaan
2408Joulukalkkuna
2319Lipeäkala uunissa
2252Nopea pizzapohja leivinjauheella
1747Waldorfin salaatti
1563Kinkun kuorrutus
1541Vanhan ajan Rexkakku
1432Kulinaristin paras makkarakastike
1405Uunihauki
1399Broilerilasagne


Lihakeitto
Aineet Vettä
lihaa
perunoita

lihaliemikuutioita
kasvisliemikuutioita
lanttua
sipulia
purjoa
porkkanaa
mustapippuria
persiljaa
aromisuolaa
suolaa
Valmistus Lihakeitto on talvella suuri herkkuni, tekeminen vaatii kärsivällistä aikaa ja hyvät ainekset.

Nimensä mukaisesti tarvitaan ensin kunnon lihaa ja suuri kattila. Käytän itse 10 litran kattilaa. Syömme toki lihaa erilaisia määriä, mutta lihaa hankkiessa tavoittelen henkeä kohti noin 250 gramman lihamäärää. Kaikkeahan ei yleensä ahmita kerralla, sitä pitää myös jäädä. Monen mielestähän lihasoppa on parhaimmillaan vasta lämmitettynä.
Lihasta puolet on sonnin tai naudan niskalihaa. Toinen puoli paistilihaa. Lisäksi aina joukkoon ydinluuta ja jos suinkin on saatavilla, häränhäntää. Paloittelen lihat noin tulitikkuaskin tai hivenen pienempiin palasiin. Mahdollisten hyytymien huuhtelun jälkeen nostan kaikki lihaosat ja luut kattilaan ja päälle raikasta vettä niin paljon, että lihat reippaasti peittyvät. Tässä vaiheessa lisään joukkoon vain käsissä tunnustellen karkeata merisuolaa, mutta sillä tavoin varoen, ettei suolapitoisuus myöhempien lisäainesten vuoksi nouse liian korkeaksi. Suolaisuutta voi keittämisen loppuun saakka puukauhalla maistella ja niin pitääkin tehdä. Sitä voi aina tarvittaessa lisätä, vähentää voit vain soppasi kokoa suurentamalla.

Alkukeittämisen seurannassa pitää olla tarkkana. Keittovaahdon muodostuminen on seurattava ja välitön poisto tehtävä huolella. Jos tämän laiminlyöt, soppasi ei ikinä maultaan ole onnistunutta ja pahimmillaan suttaat kattilasi ja hellasi pahanpäiväisesti.
Ennen vaahdon poistamista älä lisääkään keittoosi suolan lisäksi mitään muuta, suuri osa lisätarpeistasi menee muutoin vaahdon mukana viemäriin. Erikoiskauhalla tai vaikkapa tiheällä teesihdillä vaahto lähtee tarkoin pois.

Tämän jälkeen lisään keittoon riittävän runsaasti kokonaisia mustia pippureita, paloittelen joukkoon reippaasti lanttukuutioita, tuoretta sipulia ja purjoa sekä jonkin verran myös porkkanakuutioita. Koska haluan hyvin maittavan ja vahvan liemen, lisään runsaasta lihamäärästä huolimatta joukkoon myös 2-4 lihaliemikuutiota ja saman verran kasvisliemikuutioita sekä aromisuolaa. Tässä jokaisen on syytä edetä maun mukaan puukauhalla maistellen, ottaen huomioon, että keitinveden määrää voit pienessä määrin säädellä ja että lopuksi mukaan tulevat perunat hivenen lieventävät lopullisen sopan makua. Sitten vain jätät hiljaiselle tulelle kattilasi varovasti kiehumaan 3 tunnin ajaksi. Lihasopan lihan tulee olla lusikalla herkästi hajoavaa ja luista imeskelemällä pehmeästi irtoavaa. Sitkeät lihansäikeet hampaiden välissä eivät kuulu soppanautintoon.
Keittämiseen sopivat perunat pesen , kuorin ja palastelen vasta tuon 3 tunnin jälkeen. Määrän arvioin sopan koon mukaan siten, ettei keitoksesta tule pelkkää perunasoppaa vaan jokaisella kauhaisulla lautaselle tulee runsas määrää lihaa. Lisään ne kattilaan ja sekoitan puukauhalla varoen koko keitoksen tasalaatuiseksi. Tuolloin nestepinnan tulee olla hivenen keittoainesten yläpuolella. Kun kiehuminen on jatkunut noin 10 minuuttia teen puukauhalla maisten viimeiset tarkistukset maun suhteen ja tuolloin on mahdollista tehdä vielä viimeisiä tarkistuksia maun suhteen. Perunat saavat kiehua puoli tuntia, sitten lämmöt pois päältä. Hetken tasaantumisen jälkeen lisään kattilaan koristeeksi ja pikku lisämausteeksi silputtua persiljaa ja kattila pöytään. Voita, tummaa leipää paahdettuna, juomat perheen, vieraiden tai tilaisuuden mukaan, varmuudella alkaa innostunut jutustelu.

Share Share Share

Business Tipps sovellus puhelimeesi!
Aforismit sovellus puhelimeesi! Kun haluat muistaa henkil! Kun haluat nspiroitua elmn viisauksista! Knn hetki ajatuksesi kohti syvemp merkityst. Lataa Aforismit sovellus ja lyd jokaiselle pivllesi oivalluksia ja oivalluksia.
Casamedia - digimaailman moniosaaja!
Tietotekniikan ammattilainen!
Vitsikirja sovellus Android puhelimelle!
Nimipäivä


Työkalut
Lämpötilamuunnin

Painoindeksilaskuri


RUUANLAITTO-OHJEITA
Viinerin teko
Hunajakarkit
Mämmi
Appelsiinirahka
Pizza
Pyttipannu
Tonnikalamunakas
Kakun teko-ohje
Lasagne
Puuron teko
Sienikastike-pihvit
Etusivu Etusivulle Tapahtumakalenteri Kontaktihaku Ohjelmisto Mainonta Yhteisty Suosituimmat Satunnaisresepti Reseptihaku Casamedia Palaute Julkkisten reseptit Reseptiryhmt Etusivulle Kirjaudu ulos Palaute Linkit Oma keittokirja Kuvat Lis resepti Linkit Rekisteridy palvelun kyttjksi Anna palautetta Lis suosikkeihin Lataa nytnsstj Linkit Anna palautetta Lis suosikkeihin Lataa nytnsstj Tapahtumat Kuvat Reseptit Kyttjt